”Hän on minun veljeni, Mikael. Ainoa, joka minulla on jäljellä. Minä en
välitä, jos he tulevat ja tappavat minut […] Mutta minä välitän Mitjasta ja hän
ansaitsee hyvän elämän. Häntä on kohdeltu kuin paskaa. Sinä et voi ymmärtää
sitä, kun minäkään tuskin pystyn. Ja kaikki johtuu siitä, että minä vedin
pidemmän korren.”
Ensimmäisenä on pakko sanoa: MISSÄ MUN NIKO ON?! Siis Raisa
kuule, mitä menit tekemään? Edellisessä osassa kiinnyin Nikoon, jonka sarkastiset
kommentit ja huumori huvittavat. Jäljitetyssä Nikosta ei päästä paljoa
nauttimaan – ei lukija eikä Raisa. Niko on parisuhteessa Tanelin kanssa ja
viettää suurimman osan aikaa tämän kanssa. Kun Raisa sitten imaistaan mukaan
tapahtumiin, joihin hän ei täysin vapaaehtoisesti osallistu, jää Niko taakse.
Hyvästi Suomi ja hello Kreikka. Raisa saa Konstalta viikon aikaa etsiä
kaksoisveljensä Mitja. Osoite löytyy Itä-Helsingistä, ja veli on kuulemma jos
jonkinlaiseen ongelmiin joutunut . Isukki ei olekaan pitänyt veljestä
huolta, vaan jättänyt tämän 2-vuotiaana sairaalan edustalle. Raisaa hirvittää
veljen tapaaminen, mutta vastauksia Raisan kykyjen alkuperästä tippuu vasta,
kun molemmat kaksosista on paikalla. Niinpä Raisan ei auta muu kuin rohkaista
itsensä. Raisa ja Mitja huomaavat pian joutuneensa jotakuinkin huiputetuksi
Kreikan saarelle, josta ei paluulippua ole.Saari on daimonien asuttama Totuuden saari, jossa Raisalle avautuu kokonainen uusi maailma. Bondaus long lost brotherin kanssa skipataan sopivasti, eikä sisarusten välistä alkuvaikeutta tapaamispäivän jälkeen valoteta. Päivät saarella kuluvat askeettisissa olosoissa taidetta tehden. Ensin lenkki Mitjan kanssa, sitten aamianen, maalaamista, kaksi muuta ateriaa, oppitunteja ylipapitar Callistan johdolla, kamppailuharjoitukset. Olennainen osa daimonina oloa on nimittäin fyysisen kunnon ylläpito, kehon ja mielen saumaton yhteistyö. Daimoneilla on myös oma kamppailuperinteensä, jota varten kaikkien on treenattava ja johon kaikkien yhteisön täysvaltaisten jäsenten on osallistuttava. Raisasta paljastuu aivan uusi puoli, sillä toisin kuin Mitja, Raisa pitää kamppailusta.
Saaren elämä, daimonien salaisuudet ja Ideoiden maailma, josta daimonit ammentavat voimiaan, saavat Suomen ja Hukkavaaran tuntumaan kaukaiselta unelta ja päivät kuluvat lähes huomaamatta. "Ideoiden maailmaa ei voinut kuvailla. Ihmisjärki ei riittänyt sen ymmärtämiseen, ajattelemiseen tai edes tuntemiseen: jopa jokainen daimoni koki sen eri tavalla. Sen vuoksi kykyjemme opettaminen ei ollut mitenkään yksinkertaista."
Lukijana olen silti ihmeissäni. Siis Kreikka, mitä ihmettä? Tässä sitä on rauhassa lukenut Suomeen sijoittuvaa ihmissusisarjaa, kun yhtäkkiä ollaankin Välimeren rannalla. Ja olemassa onkin jokin Platonin kuvaama Ideoiden maailma.
Jotenkin Jäljitetyssä ollaan tuuliajolla. Saarelta paon jälkeen elämä Helsingissä on rosoista, etenkin kun Raisalla on kannettavanaan salaisuus, jota hän ei voi kertoa kellekään, ei edes Mitjalle. Mitjalle sen sijaan elämä hymyilee. Jostain syystä Konsta ottaa hänet töihin klubille, vaikka on tuntenut Raisan paljon pidempään – seikka joka aluksi kismittää Raisaa. Muutenkin Konsta tuntuu käyttäytyvän kummallisesti, eikä Raisa tiedä miksi.
Raisa on Jäljitetyssä
eksyksissä ja vailla juuri ketään, mutta ei silti voi ottaa puhelinta
kauniiseen käteensä ja soittaa Nikolle. Kaksosten sisarussuhde ja heidän
väliset kohtauksensa ovat kirjan parasta antia. Jokaisella daimonilla on oma erityinen kykynsä. Mitjan kykynä on musiikki ja
kaikki ääneen liittyvä. Hän soittaa ihmeellistä musiikkia, on uskomaton DJ, oppii
muinaiskreikan täydellisesti kuukaudessa ja omaksuu viikossa irkkuaksentin. Ihmeellisempi
vielä on kuitenkin Raisan ja Mitjan välinen yhteys, jota kuvataan verhona, jota
jompikumpi raottaa halutessaan auttaa toista tai ihan vain nauttiakseen toisen
kyvystä, kuten Raisa kuunnellessaan euforisena Mitjan musiikkia.
Yllättäen Mikael puuttui puheeseen. ”Haluaisin vain varmistaa, että
ymmärsin oikein. Kaikki, mitä äsken tapahtui, on ihan normaalia teille…
teidänkaltaisillenne?”
”Jotakuinkin.”
”Eli te olette…?”
Mitja ehti ensin. ”Puolijumalia.”
”Jotakuinkin.”
”Eli te olette…?”
Mitja ehti ensin. ”Puolijumalia.”
Haluaisin siteerata vaikka kuinka montaa kohtausta, jotka mielestäni ovat aivan loistavia. En silti halua spoilata koko teosta, eivätkä kaikki sitaatit aukea ilman kehystään. Mainittakoon vielä kuitenkin, että Mitjan ja Nikon kohtaaminen on hulvaton ("Ja mitä tämä jumalattoman hyvännäköinen mies tekee minun sängyssäni?"), samoin lentopallo-ottelu, jota Raisa, Mitja, Caiomhe ja Mikael käyvät. Ensin tytöt vastaan pojat, minkä aluksi Caiomhe riisuu bikiineilleen ja vaatii myös Raisaa tekemään samoin. "Minähän sanoin. Tässä pelissä ei ole mitään reilua." Eikä olekaan. Pojat eivät saa katsettaan irti tytöistä, ja ensimmäinen pallo tömähtääkkin hiekkaan parin metrin päähän Mikaelista.
Seuraavaksi on "yliluonnolliset All Stars", kaksoset vastaan Mikael ja Caiomhe, ja viimeisenä tietenkin Raisa ja Mikael vastaan Mitja ja Caiomhe. Kun Mitja vielä heittää Caiomhen mereen, nousee rantakohtaus ehkä kirjan suosikikseni.
Teos on viihdyttävä ja luen sitä aamukolmeen. Silti ensimmäistä kertaa Susiraja-sarja jättää vähän kylmäksi. Suurimmat paljastukset on jo tehty, mitä vielä on jäljellä? Edes kirjan loppu ei tällä kertaa tarjoa cliffhangeria, mistä tunnen oloni aika pettyneeksi. En ole vielä hakenut kirjastosta seuraavaa osaa, vaikka ensimmäiset kolme olen ahminut melkein viikon sisään. Odotinkohan liikaa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti