torstai 21. maaliskuuta 2024

C. S. Pacat: Dark Rise

C.S. Pacatin Dark Rise (2021) on kirja, joka saa minut hullaantumaan täysin. Siis täysin. T ä y s i n. Luen sitä yömyöhään kunnes saavutan pisteen, jossa tiedän, että jos luen yhtään pidemmälle, en tule nukkumaan. Olen oikeassa. Kirjan loppu on uskomaton. Onneksi kirjaa suositellut ystäväni Elviira on henkisenä tukenani. Loppua kohti haluaisin vain kirkua.

Tarina alkaa rauhallisella tahdilla 1800-luvun alun Lontoossa. Will Kempen on pakomatkalla, kun hänet saadaan kinni. Uusien ystävien myötä hänet pyyhkäistään pahaenteisten ennustusten, varjojen ja Leijonien maailmaan. Stewardien maailmaan. Stewardit ovat osa vanhaa ritarikuntaa, joka on vanhan maailman ajoista astien ylläpitänyt perinteitään ja valmistautunut pimeyden paluuseen. Willistä odotetaan valon sankaria, jonka olisi määrä kukistaa Dark King, vanhan maailman hurja hallitsija ja sen tuhoaja, jonka on määrä palata maan päälle. 

Kyse ei ole tavanomaisesta valon ja pimeyden välisestä taistelusta. Se voi vaikuttaa siltä ensin, mutta ei. Dark Rise on vangitseva, eeppinen lukukokemus, joka on räjäyttää tajuntani. Juonen twistien taso on jotakin, mitä en ole vielä koskaan ennen kohdannut. C. S. Pacat on nero.

"Tää on Sarcean josta uskon että pitäisit. En uskalla sanoo mitään muuta koska kaikki on plot twist mutta ehkä myös melko paha... ehkä." Näillä sanoilla olen tullut vedetyksi lukemaan Dark Risea. Kyllä, pidän Sarceanista, enkä malta lukea hänestä lisää. Kiitos vain. 

Hahmot ovat monipuolisia ja hyvin mietittyjä, harmaankirjavia. Kirjassa on ylivoimaisesti vetovoimaisin romanttinen pari, mihin olen koskaan törmännyt. Jännite je kemiat ovat niin käsinkosketeltavia että. Mitenkä tää kirja vaan onkaan YA:ta?

Postaamisajankohtana olen lukemassa tätä jo toista kertaa. Siis toista kertaa. Parin viikon sisään. Dark Risessa on todella herkullisia vihjeitä, ennakointia ja kaikkea muuta ihanaa, mikä aukeaa toisella tapaa sitten toisella lukukierroksella.

Ja koska tämä kirja on täynnä aivan mielettömän hyvää sitaattimatskua, tässä kaksi suosikkiani:

Will: 

"I think what people were is less important than what they are. And what people are is less important than what they could be."

The Elder Steward: 

"When the past is forgotten, then it can return. Only those who remember have the chance to stave it off. For the dark is never truly gone; it only waits for the world to forget, so that it may rise again."

Näissä kiteytyykin hyvin kirjan tematiikkaa. Willin kanta on selvä ja tulevaisuuteen katsova. Stewardit katsovat menneeseen, jotta menneisyys ei toistuisi. Viisautta löytyy molemmista. 

Juonesta en oikein voi sanoa juuri mitään spoilaamatta, valitettavasti. Mutta lukekaa tämä. Jos rakastat fantasiakirjaa, jossa arvoitukset ratkeavat hitaasti ja jossa on taitavaa tarinankerrontaa, queer-hahmoja ja sydäntälämmittävää lojaalisuutta, lue tämä. Mutta ei ole sitten minun syyni, kun kaikki edelliset (miksei tulevatkin) 5 tähden kirjat alkavatkin vaikuttaa 4 tähden kirjoilta. 

5 kommenttia:

  1. Oo kirjoitappa herkullisesti tästä teoksesta! Tuli kauhea tarve saada tämä käsiin, mutta harmillisesti kirjastoalueellani ei ole tätä :o Jos tämä on iso juttu niin joskohan jossain kohtaan joku kustantamo tarttuisi tätä suomentamaan ja tulisi siten paremmin tarjolle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos äänikirja kelpaa (tässä on ihan älyttömän hyvä lukija!), niin BookBeatissa ainakin tämä on saatavilla. Vaikka C. S. Pacat on ollut tosi menestynyt Captive Prince -trilogiallaan ja tämäkin on ihan tunnettu, niin fantasiaa käännetään edelleen Suomessa valitettavan vähän. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Toisin kuin Captive Prince, tää on tosiaan YA:ta ja juuri YA-fantasiaa on käännetty viime aikoina kyllä. En ehkä pidättelisi kuitenkaan hengitystäni tämän suhteen :( Paitsi sen suhteen tietysti, että miten tämän sitten pääsee lukemaan :D

      Poista
    2. Hei pitääkin katsoa jos tämän tosiaan kuuntelisi siinä tapauksessa! Nyt kuitenkin kuuntelussa ikuisuusprojektina Tolstoin Sota ja rauha niin voi vielä vierähtää hetki sen parissa :D

      Poista
    3. Siinä voi kyllä tosiaan vierähtää tovi... :D

      Poista
  2. Kiitos, että olet inspiraation ja tiedon lähde viestissäsi. Lue, mikä meidät vakuutti Aviator-pelissä – blogistamme.

    VastaaPoista