The Girl Who Fell Beneath the Sea (2022) on jälleen teos, joka on valikoitunut luettavaksi puhtaasti kannen perusteella. Kyllä ulkomailla osataan vetäviä kansia tehdä. Näkisipä Suomessakin samanlaista panostusta kansiin. Järjerstelin juuri eilen kirjahyllyäni, jossa englanninkielinen kirjallisuus on vallannut alaa. Järjestellessäni sitä katselin, miten englanninkielisten selkämyksetkin taittoivat valoa ja kimmelsivät, kun taas jokainen kotimainen kirja oli täysin matta.
Kyseessä on jälleen myytin uudelleenkerronta. Kyseessä on korealainen taru Shim Cheongista. Ja kyllä vain, tässäkin teoksessa on lohikäärmeitä ja kohtalon omiin käsiin ottamista. On hauska huomata, että viimeaikaiset kirjavalintani ovat noudattaneet jonkinlaista yhtenäistä tematiikkaa, vaikka valintaperusteena on ollut kauniit kannet. En ole tiennyt etukäteen kirjoista mitään. Parasta on, kun saa vain sukeltaa uuteen maailmaan ilman odotuksia.
Joka vuosi nuori ja kaunis neito heitetään mereen meren jumalan morsiammeksi. Näin varmistetaan, että kauheat myrskyt tyyntyvät ainakin seuraavaksi vuodeksi. Meren jumalan todellisen morsiamen uskotaan jonain päivänä lopettavan myrskyämisen lopullisesti. 16-vuotias Mina ei ole meren jumalan morsian. Mutta hänen veljensä rakastettu on. Eikä Mina pysty seuraamaan sivusta, miten hänelle tärkeä veli menettää rakkaansa Shim Cheongin, neidon, josta on aina ollut määrä tulla meren jumalan morsian. Niin Mina hyppää tyrskyihin Shim Cheongin puolesta ja jättää ällistyneen Shim Cheongin ja veljensä Joonin huutaman myrskyyn. Alku on erittäin lupaava.
In this moment, I don't feel beautiful. Nor do
I feel very brave, my hands trembling. But there's a warmth in my chest that
nothing and no one can take from me. This is the strength I call upon now,
because even if I am afraid, I know I've chosen this.
I am the maker of my own destiny.
Minan päättäväisyydestä ja toimijuudesta huolimatta hän on päähenkilönä ärsyttävä. Minulle hän näyttäytyy lapsellisena ja naiivina, eikä mitenkään ihastuttavalla tavalla. Päädyttyään henkimaailmaan Mina alkaa uskoa, että hänen tehtävänsä on korjata kaikki. Onneksi Mina saa heti apua ja vaikuttaakin, että hänessä on jotakin erityistä, vaikka meren jumalan viralliseksi morsianuhriksi häntä ei kelpuutettukaan. Henkimaailmassa hän on meren jumalan morsian. Asema, josta on sekä haittaa että hyötyä.
“I was angry, but not at you. I was angry at
the fate I’d been given. Because I realized that for you to have what you want,
I’d have to lose the only thing I’d ever wanted.”
Lord Shin kannattelee koko teosta. Parhaat filosofiset pohdinnat tulevat häneltä. Parhaat kaikki, oikeastaan. Sivuhahmot ovat suloisia, ja kirjasta löytyy toimiva found family -trooppi. Ainoa vain, ettei hahmoissa ole oikein syvyyttä tai kehitystä. Romanssi olisi tarvinnut enemmän rakentamista ja no, ehkä sen, ettei päähenkilö olisi vain 16. Hänen rakkauden kohteensa kun on aikalailla vanhempi.
Juonessa on useita aukkoja, ja niin viehättävästi kun teoksesta tuleekin Spirited Away mieleen, on sen maailmanrakennus varsin köykäistä. Näistä puutteista huolimatta, teos on nautittavaa luettavaa ja toimii sinä YA-kirjana, joksi se on kirjoitettu. Nautin ehdottomasti mytologiasta jälleen. Ja tässä oli kyllä enemmän syvyyttä kuin Six Crimson Cranesissa, edellisessä lukemassani kirjassa.
Tässä ja edellisen postauksen kirjassa on ihan mielettömän kauniit kannet. Myös tuo mytologia kiinnostaa mua.
VastaaPoistaNo niin on! Nää on molemmat ihania kansiltaa, Six Crimon Cranes valehtelematta yksi kauneimpia, mitä olen nähnyt.
PoistaOi itsekin olen tässä ihastellut näitä upeita kansia! Tällaisia teoksia olisi ilo katsella totisesti kirjahyllyssä :D Mytologioiden hyödynnykset kirjoissa ovat myös kiehtovia ja ilokseni huomasin että myös täällä kehäkolmosen ulkopuolella löytyi kirjastosta yhdet kappaleet näitä!
VastaaPoistaVoi Heidi, mulle tulee ihan lämmin olo, kun kerrot lainailevasi näitä mun suosituksia <3 Tääkin on tosi nopealukuinen. Pk-seudun kirjastot on kyllä aika ylivedot, mutta huomasinpa yhtä kirjaa just viime viikolla etsiessäni, että eipä löytynyt :( (Enää en ees muista, että mitä, että eipä ollut sitten ehkä niin tähdellinen.)
Poista