Saarasta puuttuu inhimillinen puoli. Hän ei koskaan todella suutu, eikä käyttäydy huonosti. Hänessä ei ole mitään inhimillistä heikkoutta tai vikaa. Mietimme lukupiirissämme Riikan kanssa (muut tällä kokoonpanolla lukemamme kirjat löydät tunnisteella #Anna ja Riikka lukee) onko Saara tarkoitettukin nimenomaan esikuvaksi, malliksi täydellisesti käyttäytyvästä tytöstä. Todennäköisesti näin on, ja tarina sisältää monta muutakin hyvää esimerkkiä oikein toimimisesta. Saara pyrkii koko ajan käyttäytymään arvonsa mukaisesti, mielellään vielä ylhäisemmin. Menetettyään omaisuutensa Saara pitää edelleen kiinni ajatuksesta, että hänen on käyttäydyttä prinsessalle sopivalla tavalla.
Saara tunsi vielä kovempaa
nälkää ja väsymystä katsellessaan häntä. Hänen aivoissaan liikkui kuitenkin
merkillisiä ajatuksia, ja hän keskusteli itsekseen, vaikka olikin niin
alakuloinen: Olenko minä prinsessa? Kun heidät karkotettiin valtaistuimiltaan,
kun he tulivat köyhiksi, he aina jakoivat omastaan, jos tuli joku vastaan, joka
oli heitä itseään köyhempi.
- Odota hetkinen, hän sanoi ääneen kerjäläistytölle.
Saaran isän kasvatusmetodeilla on todellinen ihme, että Saarasta on tullut niin hyväkäytöksinen ja kaikin puolin ihana. Silti tytärtään yllinkyllin lellinyt isä tekee täsmälleen
sen mitä häneltä odotetaan lähettäessään Saaran Englantiin sisäoppilaitokseen.
Niin on tapana tehdä. Kapteeni Crewe ei mielellään jätä pikkutyttöään
Englantiin, mutta jättää tämän kumminkin suuresta kiintymyksestään huolimatta.
Mitään erityistä syytä tähän ei ole. Erikoisen näin yleisiä tapoja orjallisesti
seuraavasta käytöksestä tekee se, että muutoin Saaran isä tuntuu olevan kaikkea
muuta kuin tavanomainen. Saaralla on kyllä kamarineitinsä, mutta isän ja tyttären
välit ovat poikkeuksellisen lämpimät. Heidän suhteensa on modernimpi kuin monella
tuohon aikaan. Kapteeni Crewe kuuntelee tytärtään ja Saaralla on osa keskusteluissa
ja hän saa myös itse päättää asioita. Mietimme, olisiko Saara voinut pyytää
isältään jotakin, mihin tämä ei olisi suostunut. Totesimme, että oikeastaan ei.
Ainut asia, jossa Saaran isä on järkkymätön, on että tämän on käytävä Englannissa
koulua. Riikka kertoo Pikku prinsessasta tehdystä New Yorkiin sovitetusta leffaversiosta, jossa Saaran kouluun jättäminen oli motivoitu
paremmin. Siinä kapteeni Crewe oli lähtemässä toiseen maailmansotaan.
Pikku prinsessassa 1800-luvun englantilainen yhteiskunta näyttäytyy fatalistisena: annettu osa on sitä mitä on, eikä sitä voi muuttaa. Etuoikeuksia ei kyseenalaisteta. Vaikka Saara menettää etuoikeutensa, niitä ei oteta tarkasteluun. Saara ei mieti ansaitsiko hän aiemman etuoikeutetun asemansa. Yhteiskuntaluokasta toiseen siirtyminen esitetään kuitenkin toisaalta tavallisena. Saara ei enää ole se sama Saara menetettyään asemansa ja saa tyystin erilaisen kohtelun entisiltä koulutovereiltaan. Yhteiskuntaluokka on samaan aikaan horjumaton että häilähtelevä. Jos on rahaa, niin sitä on ja olet joku. Jos ei ole rahaa, niin sitä ei ole, etkä ole kukaan.
Saaran käymän koulun johtajatar neiti Minchin on henkilönä karmea. Hän toimii osittain jopa irrationaalisen tuntuisesti, aivan kuin Burnett olisi päättänyt kirjoittaa näihin kohtauksiin sen kaikista ikävimmän vaihtoehdon ajattelematta lainkaan, onko se loogista edes ilkeän ja sydämettömän henkilöhahmon sisäisellä logiikalla.
Neiti Minchin joutuu tarinan edetessä täysin rahan
pyörryksiin. Saadessaan selville, että kouluun tulee niin varakas lapsi kuin
Saara, neiti Minchin menee sekaisin. Hän alkaa ostella Saaralle asioita omasta
pussistaan jo ennen kuin kapteeni Crewen seuraava maksuerä on tullut ja pitää Saaralle hulppeat syntymäpäiväjuhlat. Hän tietää, että Saara
isän kyllä maksaa takaisin. Erityisesti Riikkaa tämä ihmetyttää. Miten rahan
pauloissa joku voi olla toimiakseen näin? Mitä neiti Minchin oikeastaan hyötyy
näin toimiessaan, ellei hän sitten vedä välistä rahaa? Kenen businesspää toimii
niin, että kulutanpa ensin itse tähän omia rahojani ja pyydänpä vasta sitten
siitä korvausta? Neiti Minchin yrittää ilmeisesti parhaansa mukaan saada
Saaran viihtymään koulussaan, mutta miksei hän ota maksua tällaisista ylimääräisistä
huveista jo etukäteen? Hänet kuvataan kuitenkin kurinalaisena, erittäin rahatietoisena hahmona, jonka pitäisi kaiken järjen mukaan osata toimia fiksummin.
Luemme kirjan kahdessa osassa. Ensimmäisen osan jälkeen en ole innoissani. Kirja on tylsempi ja naiivimpi kuin luulin. Kirjan jälkipuolisko onkin menevämpää luettavaa. Orpous kirjallisuudessa vapauttaa päähenkilön tekemään ja kokemaan mitä vain. Kaikki mahdollisuudet ovat avoinna, kun vanhemmat ovat poissa pelistä. Myös Pikku prinsessassa alkaa todella tapahtua vasta, kun Saaran isäkin on poissa pelistä.
Saaran kertomat tarinat ovat ihania. Hän kertoilee tarinoita jatkuvasti muille tytöille ja keksii ympäristöstään vaikka mitä kuvitelmia. Selvitäkseen asemansa menetyksestä hän mm. keksii, että hänen ullakkohuoneensa on Bastiljin vankila. Viereisessä huoneessa nukkuva Becky on puolestaan viereisen tyrmän vanki. Hän myös kuvittelee ympäristönsä toisenlaiseksi.
Kokonaisuutena Pikku prinsessa on ihan söpö hyvän mielen opettavainen tarina. Mutta mitä romaanin tapahtumien jälkeen tapahtuu Saaralle? Kirjailija ei anna tähän oikeastaan vihjeitä. Romaani loppuu "he kävelivät auringonlaskuun" -tyyppisesti, mikä vähän töksähtää. Oppiko Saara kokemuksistaan mitään? Sytyttivätkö ne palon tehdä jotain köyhien/muiden hyväksi vastaisuudessakin?
Aikuisena lukijana en koe saavani teoksesta paljoakaan irti muutoin kuin että lisään tyttökirjojen tuntemustani. Pikku prinsessa on kuitenkin kestänyt aikaa hyvin, eikä ihme, että sitä on painettu useita painoksia erilaisilla kansilla. Kuvassa Riikan lukukappale suloisensininisillä kansilla.
Kenelle? Ennen kaikkea lapsille, mutta myös tyttökirjojen ystäville.
Tämä oli lapsuuteni suosikkikirja ja juuri tämä kuvasi painos! Luimme kirjan myös 10-vuotiaan lapseni kanssa viime vuonna ja olin todella onnellinen kun huomasin, että hänkin piti kirjasta :) /Mari
VastaaPoistaVarmasti ihana tunne, kun oma lapsi pitää samasta, mistä ite on niin kovasti pitänyt <3 Nää kannet on musta tosi suloiset. Itselläni oli uudempi pinkkikantinen versio lainassa :)
PoistaLuin blogiini tämän kirjan, joka oli vaimollani.
VastaaPoistaPidin tästä mutta vielä enemmän Salatusta puutarhasta.
Saa nähdä olenko samaa mieltä. Meillä on nimittäin seuraavana vuorossa juuri Salainen puutarha :)
Poista