sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Suzanne Collins: Balladi laululinnuista ja käärmeistä


Ajattelin aluksi kirjoittavani uudesta Nälkäpeli-kirjasta ylistävän arvion. Puolivälissä kirjaa mieltäni alkaa painaa kysymys miksi me ihmiset luemme tällaista. Mikä meissä on vikana, että nautimme tällaisesta? Nälkäpelissä on kuitenkin kyse toisten tappamisesta. Tapa tai tule tapetuksi.

Dystopialle on tyypillistä näyttää, millainen tulevaisuus voisi olla, miten huonosti asiat voisivat mennä. Osaltaan dystopialla pyritään kritisoimaan asioiden vallitsevaa tilaa ja estämään kuvatunlaista kehitystä tapahtumasta. Nälkäpeli vetoaa samanlaiseen ajatteluun brutaalilla maailmallaan, jossa ihmisiä voidaan vain pistää areenalle toisiaan tappamaan. Reaktiona on: ei tällaista. Tällaista maailmaa en halua nähdä.

Teos ei ole yhtä hauska kuin kaksi ensimmäistä Nälkäpeli-kirjaa. Se on vakavampi, eikä huumorille jää sijaa. Ei ilkosilleen itseään hississä riisuvaa Johanna Masonia, ei Haymitchin sukkelia sutkautuksia. Balladi laululinnuista ja käärmeistä jatkaa jo Matkijanärhessä nähtyä synkempää linjaa.

Romaani toistaa muista sarjan osista tuttua sankarikuvaa. Sankarin ei tarvitse liata käsiään liikaa nälkäpelissä. Tapot ovat helppoja ja välillisiä, samaan tyyliin kuin mitä Katniss käytti pistiäisiä vastustajiinsa tai kun mutantit tappoivat viimeisen tribuutin Nälkäpelissä pelastaen sekä Katnissin että Peetan suoralta tappamiselta. "Hyvikset" kuolevat pelissä martyyreina, ja vain "pahikset" kokevat brutaalin kuoleman. Japanilaisessa elokuvassa Battle Royale koululuokallinen nuoria lähetetään saarelle tappamaan toisensa samanlaisella vain yksi voi voittaa -systeemillä. Nälkäpelissä tribuutit pääsevät helpommalla, kun areenan olosuhteet ja erilaiset mutantit hoitavat osan tapoista. Kaikkia ei tarvitse lahdata itse.

Odotukseni eivät ole korkealla uusimman Nälkäpeli-kirjan suhteen lukemaan ryhtyessäni. Kun johonkin tehdään paljon myöhemmin jatkoa, vaikka se sitten olisikin "esiosa", olen jokseenkin epäluuloinen. Tuoreen näkökulman tuttuun maailmaan tarjoaa, että päähenkilönä on tarinan pahiksena tunnettu nuori Coriolanus Snow.

Mielenkiintoista teoksessa on paitsi nälkäpelin kehittäminen viihteellisempään ja osallistavampaan suuntaan, myös Coriolanus Snow'n luonteen kehitys. Aluksi tuleva Panemin presidentti vaikuttaa ihan symppikseltä. Ylemmyydentuntoiselta ja pikkumaiselta, mutta silti ihan fiksulta kaverilta. Vähitellen Coriolanuksen todellinen luonne kuoriutuu esiin. Teoksen tapahtumat muokkaavat esiin pelottavan vastustajan ja Capitolin vallan lujittajan.

Balladi laululinnuista ja käärmeistä lähtee hyvin vauhtiin. Eletään nälkäpelien alkuaikoja, 60 vuotta ennen ensimmäistä Nälkäpeli-kirjaa. Kymenennessä elonkorjuussa valittu vyöhykkeen 12 tyttötribuutti on lumoava. Villi, kaunis ja epäilemättä vaarallinen. Televisiokameroiden edessä Lucy Gray sujauttaa erään tytön puvun  sisään käärmeen. Hän laulaa upealla äänellä vangiten yleisönsä ja pitää yllään röyhelömekkoa. Tyttö on laskelmoiva, ja hänen ohjaajakseen määrätty Capitolin eliittikoulussa Akatemiassa opiskelija Coriolanus Snow miettii, että ehkä hieman mielenvikainenkin.

Lucy Grayhin ei voi olla ihastumatta. Tyttö on varsinainen laululintu ja taitava esiintyjä. Hän ei varsinaisesti edes ole vyöhykkeeltä 12, vaan kuuluu kierteleviin muusikoihin. Collins käyttää taitavasti lauluja osana tarinankerronnassaan. Ennestään tuttu laulu hirttopuusta saa Balladissa laululinnuista ja käärmeistä aivan uuden merkityksen. Upein on kuitenkin laulu Lucy Graysta, tytöstä, jonka mukaan nälkäpelitribuutti on saanut nimensä ja jonka kohtalo jää auki ja tytön hahmo kummittelemaan.

Coriolanusin suhtautuminen Lucy Grayhin on vähintään ristiriitainen. Toisaalta hän ihailee tyttöä, toisaalta halveksii. Tribuutteja kohdellaan Capitolissa eläimiä ja heitä jopa pidetään eläintarhan häkissä odottamassa nälkäpelin alkua.

Lucy Gray oli kuitenkin hänen tribuuttinsa ja matkalla areenalle. Ja toisissa olosuhteissa Lucy Gray olisi ollut vain joku tyttö vyöhykkeeltä – tai ei ainakaan Capitolista. Toisen luokan kansalainen. Ihminen, mutta silti eläimellinen. Ehkä älykäs, mutta alkukantainen. Yksi niistä onnettomien, raakalaismaisten otusten muodottomasta massasta, joka horjui jossakin tietoisuuden rajalla. Vaikka tietysti os säännöstä oli poikkeus, se oli juuri Lucy Gray Baird, Hän uhmasi helppoa luokittelua. Erikoistapaus ihan niin kuin Coriolanus itse. Eihän Lucy Grayn huulten kosketus muuten olisi voinut tehdä hänen polvistaan hyytelöä.

Balladi laululinnuista ja käärmeistä on vauhdikas teos, jonka ahmii. En pettynyt.

Kenelle? Dystopian ja Nälkäpeli-sarjan faneille. 

2 kommenttia:

  1. Hyvä arvio! :) Ja hyvä kirja oli kyllä! Elokuva ei ihan ollut nappiin, tämä kirja olisi voitu jakaa kyllä kahdeksi leffaksi tai mielummin mini-tv-sarjaksi. Tuli sellanen vaikutelma, että kirja on tehty alkuperäisen triologian lukijakunnalle, jotka kasvaneet aikuisiksi, siksi kirja jatkoi vakavampaa menoa ja siinä oli enemmän "aikuismaisempaa" otetta aiempiin kirjoihin verrattuna. Kiinnostavaa, että Snow on hyvin samantyyppinen protagonisti kuin Katniss, mutta hahmon päämäärät ja valinnat erilaiset. Mielestäni Lucy Gray hahmona oli kiehtova, mutta hänet kuitenkin kuvattiin Snown silmien läpi (ollen lähes kuin Manic Pixie Dream Girl-trooppi), ei häneen oikein päästä tutustumaan kunnolla henkilönä. Ja Snow ei ikinä kirjassa näe häntä ihmisenä, vaan "hänen" tyttönään, tribuuttinaan ja rivien välistä voi lukea, ettei Snow lopulta oikeasti arvosta häntä aidosti.

    En tiedä onko tämmösistä tarinoista tykkääminen jotenkin ns. oudompaa/moraalittomampaa, kun sehän on tässä se koko homman juju. Katsovathan ihmiset ympäri maailmaa koko ajan James Bondeja ym. leffoja, joita Hollywoodissa tuotetaan liukuhihnalla, joissa ihmishenki ei ole minkään arvoinen, muiden hakkaamisesta ei tule vammoja tai traumoja ja yhden "hyvän" ihmisen pelastamiseksi on sankarilla oikeus tappaa tusinoittain ihmisiä. Ja näiden jenkki-elokuvien katsomisesta nauttiminen tullut maailmassa niin normaaliksi, ettei niiden barbaarinen maailmankuva hetkauta ketään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kommenttisi ilahdutti! Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Itse en ole vielä ehtinyt leffaa näkemään, kiinnostaa kyllä. Tuo on varmasti totta, että vanhat fanit on pidetty mielessä tätä kirjoittaessa ja ehkä tuo heidänkin vanhemenimisensa on vaikuttanut siihen, mihin suuntaan tätä lähdettiin viemään.

      On totta, että väkivalta on populaarikulttuurissa (myös peleissä!) jo lähtokohtaisesti todella viihteellistettyä. Siihen on tottunut, ja ajatus joka meille usein myydään, on juuri tuo, että sankari saa tappaa, kunhan on hyvis ja tapettava pahis. Näkisin, että erityisesti dystopiassa sillä on paikkansa ja arvonsa kuitenkin muunakin kuin vain viihteenä.

      Leipää ja sirkushuveja tarjottiin roomalaisillekin. Ei tässä olla ehkä aivan niin kauas siitä menty kuin mitä haluttaisiin ajatella.

      Poista